Nepobrewing

O NAS

Browar Nepomucen to rzemieślniczy browar
założony przez dwóch braci, piwowarów
domowych, Piotra i Mariusza Musielaków
w Szkaradowie. Początki browaru to prawdziwe
rzemiosło w najdrobniejszym szczególe.
Oto nasza historia.

2014 / Piekarnia

Piotr i Mariusz z racji swoich wcześniejszych doświadczeń zawodowych i prywatnych podjęli się przebudowy 100 letniego budynku, w którym wcześniej funkcjonowała piekarnia jak również zaprojektowali i wykonali serce browaru jakim jest warzelnia. Browar został założony
już w 2014 roku…

2015 / Pierwsza warka

…a swoją pierwszą warkę uwarzył 13 lutego 2015 roku. Od tamtych dni historia browaru to nieustające pasmo rozwoju. Poprzez ciągłe modernizowanie, powiększanie ilości tanków fermentacyjnych oraz produkcji, Browar Nepomucen zwiększył miesięczną ilość produkowanego piwa z początkowych 8000 litrów do obecnie warzonych niemal 150 000 litrów.

2019 / Rozbudowa

Jedną z przełomowych dat w historii browaru była rozbudowa polegająca na dostawieniu nowej hali, w której odbywa się fermentacja piwa oraz rozlew, jak również nowego magazynu wysokiego składowania. Dziś Browar Nepomucen to jeden z największych browarów rzemieślniczych w Polsce.

49515777_2251309311777508_7326450231078289408_n

2019 / Kraft Roku

W 2019 roku Browar Nepomucen wygrał prestiżową nagrodę KPR KRAFT ROKU za piwo PIJŻE (spośród 615 piw ze 119 browarów). Inne sukcesy to m.in. nagroda publiczności za najlepsze piwo festiwalu Festibiere Clermont-Ferrand czy nagroda „Piwo Festiwalu” na wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. Spójrzcie tylko na zdjęcie z 2021 roku!

2022 / Załoga

Liczba zatrudnionych osób na przełomie
siedmiu lat zwiększyła się z jednego
pracownika do ponad 35 osób!

Liczba zatrudnionych osób na przełomie
siedmiu lat zwiększyła się z jednego
pracownika do ponad 35 osób!

2022 / Rebranding

Zmieniamy się z myślą także o zagranicznym odbiorcy. Skróciliśmy nazwę z Browar Nepomucen na Nepo Brewing. Towarzyszy temu zmiana identyfikacji wizualnej, za którą odpowiada nasza wiodąca agencja – thirst.pl

kestrel

2023 / Przyszłość

Specjalnością browaru są piwa nowofalowe w stylu IPA oraz seria piw jasnych i ciemnych z dodatkiem igliwia świerku oraz sosny pochodzących z lasów Doliny Baryczy. Poza nowofalowymi piwami browar w stałej ofercie ma również klasyczne style takie jak pils, pszeniczne, porter bałtycki. Oznacza to, że ze względu na bardzo szeroką ofertę tak na prawdę każdy może znaleźć wśród oferowanych piw swój smak.

Browar Nepomucen jest również bardzo aktywny na arenie międzynarodowej. Przez ostatnie lata swojej działalności uwarzył kooperacjne piwa m.in. z browarami z Anglii, Holandii, Republiki Czeskiej, Włoch, Francji, Bułgarii, Szwecji czy Hiszpanii.

Współpraca z zagranicznymi Browarami zarówno podczas wyjazdów, jak i wizyt w naszym browarze, to świetna okazja do wymiany doświadczeń i tworzenia piw ciekawych i niepowtarzalnych.

Piotr Musielak / Prezes i współwłaściciel browaru

Piotr

Kooperacje to nie jedyna międzynarodowa aktywność browaru Nepo Brewing – staramy się regularnie uczestniczyć w najbardziej znanych festiwalach piwa (m.in. BXL BeerFest w Brukseli, Billie’s Craft Beer Fest w Antwerpii, Craft Beer Festival w niemieckiej Kolonii czy francuski Festibiere Clermont-Ferrand)

117163964_3146110662123895_516467871086371011_n

Intensywna praca nad wizerunkiem marki na arenie międzynarodowej procentuje wzrostem eksportu. Regularnie wysyłamy piwo do kilkunastu krajów, w tym na tak znaczące rynki piwa jak; Niemcy, Wielka Brytania, Holandia czy Belgia.

Paweł Pistolin / Dyrektor Generalny browaru

Poza aktywnością międzynarodową i krajową Browar Nepomucen stawia również na promocję poprzez działalność lokalną. Współpracuje z Lokalną Grupą Działania „Dolina Baryczy”, wpiera lokalnych muzyków (Milicka Orkiesta Dęta, Labirytm, Nowomowa) i organizuje coroczny festiwal piwno-muzyczny Open Craft. Te przeszło 7 lat działalności to kilkaset uwarzonych różnych piw w kilkudziesięciu stylach i wariacjach.

Istotnym elementem w rozwoju naszego przedsiębiorstwa i wzrostu wielkości produkcji jest zachowanie najwyższej dbałości o jakość warzonych piw oraz o utrzymanie rzemieślniczego charakteru browaru.

Mariusz Musielak / Wiceprezes i Współwłaściciel

Mariusza